tuinRenovatie

Renovatie of een nieuwe tuin?

"het is van belang om te beginnen met een goed ontwerp en een doordacht plan van aanpak"
“het is van belang om te beginnen met een goed ontwerp en een doordacht plan van aanpak”

Als je bent uitgekeken op je tuin, dan bestaan er ruwweg 2 opties. Een graafmachine bestellen en de tuin opnieuw aanleggen of de bestaande tuin renoveren, met hergebruik van materialen. Of de keuze nu wordt bepaald vanuit financiële overwegingen of vanuit een drang naar duurzaamheid, in beide gevallen is het van belang om te beginnen met een goed ontwerp en een doordacht plan van aanpak. Het beschikbare budget en de mogelijkheden van de tuin zijn medebepalend voor de haalbaarheid van de gemaakte plannen.

 

“als je doorleefde materialen een tweede leven geeft, dan bespaar je niet alleen op materiaalkosten, je creëert ook gelijk sfeer”

“renoveren is niet altijd goedkoper; tegenover een besparing op materialen staat soms een extra investering in tijd”

Budget

Bij het plannen van een nieuwe tuin is het verstandig om vooraf een budget te bepalen. Dit budget vormt het raamwerk waarbinnen het project moet worden uitgevoerd. Bij een beperkt budget wordt eerder gedacht aan renovatie en bij een ruim budget ligt een compleet nieuwe tuin wat eerder voor de hand. Toch is renoveren niet altijd goedkoper. Tegenover een besparing op materialen staat soms een extra investering in tijd. Net zoals een verbouwing van een huis soms langer duurt dan nieuwbouw, kan het renoveren van een tuin wel eens meer tijd vergen dan het beginnen met een schone lei.

De uitgangssituatie is bepalend

De wensen en de uitgangssituatie bepalen uiteindelijk de keuze voor renoveren of een nieuw begin. Als je tevreden bent met bepaalde delen van je tuin of als bestaande beplanting en materialen passen binnen het gewenste eindresultaat, dan verdient het natuurlijk aanbeveling om hiervan gebruik te maken in een nieuw ontwerp.

Karakter

Hergebruik van materialen kan leiden tot een beter resultaat. Als je met alleen maar nieuwe planten en materialen werkt, dan duurt het vaak jaren voordat de beplanting de gewenste omvang heeft en voordat je een tuin met karakter hebt. Als je doorleefde materialen een tweede leven geeft, op een ander plekje of in een ander functie, dan bespaar je niet alleen op materiaalkosten, je creëert ook gelijk sfeer. En je bent natuurlijk duurzaam bezig.

 

Bij Sculpterra draait alles om duurzaam tuinieren en de ontwikkeling van natuurvriendelijke tuinen. Tuinontwerper Ed Orbons houdt in zijn ontwerpen en sortimentskeuze steeds rekening met de natuurwaarde van beplanting en materialen. Bij het renoveren van bestaande tuinen worden aanwezige materialen waar mogelijk hergebruikt. De afvoer van materialen en grond wordt tot een minimum beperkt en spullen die toch afgedankt worden, proberen we een nieuw leven te geven, eventueel in een andere tuin. Deze werkwijze is kostenbesparend, milieuvriendelijk en duurzaam.

 

Als je hulp nodig hebt bij de renovatie van je tuin of als je op zoek bent naar een passend tuinontwerp, dan sta ik voor je klaar.
Contact: Ed Orbons, 06 400 44341, info@sculpterra.nl

stapelmuurtje van verschillende betontegels met schuilplaatsen voor insecten en hagedissen
stapelmuurtje van verschillende betontegels met schuilplaatsen voor insecten en hagedissen

over Sculpterra >>

Ed Orbons Tuinontwerp >>