hergebruik materialen

Bij Sculpterra draait alles om duurzaam tuinieren en de ontwikkeling van natuurvriendelijke tuinen. Tuinontwerper Ed Orbons houdt in zijn ontwerpen en sortimentskeuze steeds rekening met de natuurwaarde van beplanting en materialen. Bij het renoveren van bestaande tuinen worden aanwezige materialen waar mogelijk hergebruikt. De afvoer van materialen en grond wordt tot een minimum beperkt en spullen die toch afgedankt worden, proberen we een nieuw leven te geven, eventueel in een andere tuin. Deze werkwijze is kostenbesparend, milieuvriendelijk en duurzaam.

over Sculpterra >>

 

stapelmuurtje van verschillende betontegels met schuilplaatsen voor insecten en hagedissen
stapelmuurtje van verschillende betontegels met schuilplaatsen voor insecten en hagedissen

 

Steeds meer mensen willen graag duurzaam tuinieren. Bij de aanschaf van materialen letten we steeds vaker op een keurmerk en nieuwe plantjes zijn bij voorkeur biologisch geteeld. Als het even kan, eten we ook uit eigen tuin. De gifspuit blijft daarom in de winkel liggen en kunstmest is taboe. Zelfgemaakte compost in plaats van kliko’s vol met groenafval. Binnen deze visie van duurzaamheid past ook het hergebruik van materialen wanneer we onze tuin opnieuw gaan inrichten.

 

“Steeds meer mensen willen duurzaam tuinieren”

“Afgedankte spullen geven we een nieuw leven”

Voorbeelden van hergebruik

 

vintage vogelhuisje van hergebruikte materialen
vintage vogelhuisje van hergebruikte materialen
  • Stapelmuurtjes – Van gebruikte stoeptegels, klinkers, dakpannen en terrastegels kunnen stapelmuurtjes gemaakt worden. De los gestapelde muurtjes bieden schuilplaatsen voor insecten, hagedissen, padden en andere kleine dieren. Sommige zeldzame planten wortelen in de spleten tussen de stenen.
  • Schuttingdelen – houten schuttingdelen kunnen een tweede leven krijgen als tuinkast, tafel, vogelhuisje of plantenbak. Ook kun je ze gebruiken als borderrand of ombouwen tot een verhoogd plantbed in de moestuin. Pas wel op met chemisch behandeld hout.
  • Takkenril – Van afgesnoeide takken en boomstammetjes kun je een takkenril maken. Deze biedt geweldige schuilplaatsen voor bijvoorbeeld bosmuisjes en egels, en sommige vogels bouwen er hun nestjes in. Ook kun je er de wind mee breken en delen van je tuin afbakenen. En natuurlijk kom je zo gemakkelijk van je snoeiafval af.
  • Bloempotten – De reeks voorwerpen die gebruikt kunnen worden als bloempot is haast oneindig. Van groenteblik, emmer en wasteil, tot autoband, bergschoen en wc-pot. Het zal niet naar ieders smaak zijn, maar het is wel creatief en duurzaam.
  • Compost – Zelf compost maken is helemaal niet moeilijk en het is goed voor je tuin. Een hoekje van anderhalve vierkante meter is al voldoende. Bijna al het tuinafval kan gecomposteerd worden en ook onbedrukt karton, koffiedrab, eierschalen, aardappelschillen en houtas (met mate) kunnen op de composthoop. Dat scheelt een hoop afval en het toevoegen van compost is de beste manier om de structuur van je bodem te verbeteren. Bijna alle planten hebben er baat bij.
  • Mulchen – Met een mulchlaag dek je de bodem tussen de planten af. Deze laag zorgt er voor dat de bodem niet uitdroogt, beschermt tegen vorst, verbetert het bodemleven en zorgt ervoor dat onkruidzaden niet of nauwelijks kunnen ontkiemen. Heel veel materialen zijn geschikt om mee te mulchen, al geven ze niet allemaal een even fraai beeld. Gemaaid gras, stro, herfstbladeren, houtsnippers en boomschors zijn heel geschikt om de bodem tussen vaste planten mee te bedekken. Als dat te rommelig is, kun je mulchen met een dikke laag compost. Dit geeft een rustig en verzorgd beeld. Het is ook mogelijk om te mulchen met niet-plantaardig materiaal. Zo wordt lavasplit veel gebruikt als mulchlaag in prairietuinen.

 

Hergebruik is kostenbesparend, milieuvriendelijk en duurzaam.
Als je hulp nodig hebt bij het verduurzamen van je tuin dan sta ik voor je klaar.

Contact: Ed Orbons, 06 400 44341, info@sculpterra.nl

over Sculpterra >>

Sculpterra tuinRenovatie  >>